Bäst Spork

När Outdoorgearlab hårdtestade sporkar kom de fram till att VARGO Titanium ULV och Snow Peak Titanium Spork var bäst. Inte oväntat då titanium skapar en grym hållbarhet.

En spork är en sked och gaffel i ett – ibland även kniv. Ett redskap som passar utmärkt att ha med sig på campingen, tältsemestern eller vandringen. En del mattermosar har även fäste för just en spork vilket gör det enkelt att hålla rätt på den.

Vinnare – Snow Peak Titanium Spork kan köpas på NK

Vilken är bäst och varför?

Vilken spork som är bäst beror självklart på vad målet är. Lite förenklat kategoriserar E-butikerna dessa utifrån material – plast eller metall.

En spork i plast är ofta billigare, finns i flera färger och något lättare. En spork metall är betydligt hållbarare, lite dyrare och enbart i metallic. Spelar det någon roll? Ja, absolut – i alla fall om kvalité krävs.

Bäst – Snow Peak Titanium Spork

En av de mest grundläggande testerna av sporkar har genomförts av Outdoorgearlab.com. I testat fick denna spork 5/5 tillsammans med Vargo Titanium ULV. Men när detaljer genomfördes var Snow Peak något bättre. Detta med totalt 86/100 poäng mot tvåans 81/100.

De fördelar som testpersonerna lyfter fram är följande:

  • Mjuk och behaglig känsla
  • Hållbar
  • Mångsidig

De nackdelar som testpersonerna lyfter fram är följande:

  • För kort

Ett klassiskt misstag med sporkar är att de tillverkas lite kortare än vanliga bestick. Vissa är ungefär lika lång som en gaffel men det hjälper föga när mattermosen är extra djup… Det finns däremot extra långa sporkar i metall. Detta just för att möta behovet av att kunna nå lite längre.

Betyg

  • Att äta med

Här ges 9/10 poäng. De som testat sporken är mycket nöjd med känslan och dess funktion. Kan tilläggas att de sämsta modellerna i testet enbart fick 5 eller 6 poäng.

  • Hållbarhet

Även här ges 9/10 poäng. Detta är en lite dyrare modell (100 – 150 kronor) men som kommer att kunna vara med på mängder av äventyr. Livslängden är riktigt lång.

  • Göra ren

På ”rengöring” ges 9/10 poäng. Här skiljer det sig inte mycket åt mellan de olika modellerna då samtliga fick 8 eller 9 poäng.

  • ”Cooking”

Det var enbart på punkten ”Cooking” som denna modell fick lite lägre betyg. Detta med 7/10 vilket delades med samtliga andra förutom Sea to Summit som fick 9/10.

Sammantaget uppskattades Snow Peak utifrån dess design och hållbarhet samt att den känns enkel att äta med. Därmed blev den utnämnd till bäst i test.

Bäst grillborste

bäst köttkvarn

bäst bärbar kolgrill