Grillborste – Välj rätt för bäst resultat

Ett enkelt och klassiskt sätt att hålla grillen ren är att använda en grillborste. Men då gäller det både att välja rätt grillborste – och använda den på rätt sätt.

Grillborste i stål eller mässing? Läs guiden under produkterna…


Trekantig grillborste från Weber 30cm [Gardenstore]

Bäst i test – Grillborste

Weber Trekantig 30 cm

Tresidig grillborste som är enkel att använda och snabbt rengör grillgallret. Kan även användas för att rengöra grillens brännare. Denna grillborste har fått Bäst i Test av tyska testsidan test-vergleiche.com. Fick utmärkelsen ”Pris och Prestanda Vinnare”.

Anpassad för de mindre grillarna. Till större grillar rekommenderas istället modellen nedan.


Grillborste 53cm Weber [Gardenstore]

Weber Trekantig Grillborste 53 cm

Effektiv grillborste från Weber med längre handtag. Gör att du snabbt kan komma nära på gallret och rengöra det även om det fortfarande är varmt.

Kan även kombineras med Webers rengöringsmedel för grillar.


Grillborste liten för gjutjärn

Weber Grillborste liten för gjutjärnsgrill

Grillborste speciellt anpassad för gjutjärnsgrillar. Tack vare dess utformning når man lätt mellanrummen på grillgallret.

Kan även användas för att rengöra brännarrören. Borste av rostfritt stål, handtag av nylon.


Se övriga grilltillbehör från GardenStore.


Välja grillborste

Välj grillborste i stål!

De flesta grillborstar är tillverkade av rostfritt stål. Det är även dessa som rekommenderas. Visserligen finns även grillborstar med mässing men dessa släpper lätt sina strån vilka därmed kan hamna i maten vid nästa grillning. Se gärna videon nedan av Grillbloggen.nu varför stålborste rekommenderas och inte mässingsborste!

Har du gjutjärnsgaller behöver du även olja in det noga efter användning för att det inte ska börja rosta lika lätt. Dessa galler bör även rengöras mera grundligt regelbundet genom att läggas i hett vatten med diskmedel. Spola sedan av med vatten och “bränn” gallret i 15 minuter på grillen innan det oljas in.

Grillborste med långt handtag – eller kort?

En sak som skiljer borstarna åt är om det är långt eller kort handtag. Med långt handtag kan du rengöra grillen fast den är mycket varm. Du får “distans” till gallret och därmed rengöra snabbare (och enklare). Kortare handtag kommer ge dig mer kraft i ditt arbete men då behöver du istället vänta längre innan rengöring kan genomföras.

Grillborste med skrapa – eller inte

En del grillborstar har även en skrapa på en av dess sidor. Ett alternativ är att ha en borste och en skrapa separat. Skrapan används för att få loss större mängd fastbränt material med grillborsten därefter används. Var däremot försiktig när du använder skrapa då detta lätt kan skada ytbeläggningen.

Skrubbsvamp- eller borste?

Ett alternativ mot borsten är att använda en så kallad skrubbsvamp. De kan vara effektiva för ytor men når inte ner mellan grillgallren och kan därmed inte lika lätt rengöra där. Svampen kan däremot med fördel användas till grillens yttersida

Så använder du grillborsten bäst

  • Rengör varm grill

Oavsett vilken modell av grillborste som används så blir arbetet betydligt lättare om grillgallret är varmt. Då lossnar smutsen lättare och det slits mindre på grillborsten. Det går även att göra rent när grillen är kall men det krävs mer jobb och borsten kommer få kortare livslängd.

  • Olja in

Olja in grillgallret med neutral matolja inför grillning samt efter rengöring. Därmed kommer det fastna mindre kommande grillningar. Använd däremot aldrig olivolja.

Ett enkelt alternativ är istället att ha Webers BBQ-oljespray och spraya grillgallret med detta inför grillning. Därmed minskas risken för att fastbränning betydligt (Finns även i andra märken).